
Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
szklanka cukru
Posypka- kruszonka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
20 dkg mąki
cukier waniliowy
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
jajko żółtka śmietanę proszek do pieczenia
wrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
Jabłka
jabłka obieramy ścieramy na tarce
dodajemy cukier cynamon smażymy
kruche ciasto wałkujemy dajemy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy zimne jabłka układamy posypkę
pieczemy około 50 minut w 180 stopni