
Składniki:
4 szklanki mąki
4 jajka
1.5 szklanki cukru
1 słoik dżemu [280 g]
4 łyżki kakao
1 kostka margaryny
2 łyżeczki sody
Krem
1.5 kostki masła
1 szklanka śmietany kwaśnej
[temperatura pokojowa]
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
4 łyżki krojonych migdałów
Polewa
1 czekolada
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem dodajemy po jednym jajku mąkę sodę kakao dżem
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 180 st
ciasto kroimy na pół przekładamy kremem
Krem
masło z obiema cukrami ucieramy na puszystą masę
dodajemy śmietanę ucieramy na puszystą masę
wierzch ciasta polewamy polewą posypujemy migdałami