Pierogi pieczone z pieczarkami i ryżem
Składniki:
30 dkg mąki
1 jajko
10 dkg masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
30 dkg pieczarek
1 jajko
1 cebula
zielona pietruszka
sól pieprz
Wykonanie:
składniki ciasta kruchego łączymy dajemy do lodówki na 30 minut
Farsz
obrane pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach
podsmażamy z cebulą dusimy 10 minut
dodajemy ryż jajko posiekaną pietruszkę
doprawiamy solą pieprzem
doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujmy wycinamy krążki nakładamy farsz
ciasto wałkujmy wycinamy krążki nakładamy farsz
składamy na pół zlepiamy wierzch smarujemy mlekiem
pierogi pieczemy w 180 st na złoty kolor