Składniki:
5 jajek
3/4 szklanka cukru
1 szklanka kisielu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra mleka
5 łyżek kaszy manny
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki alkoholu
płatki migdałowe
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane kisiele z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy przekładamy na blaszkę 20 x 25
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
mleko gotujemy z cukrem zasypujemy kaszą manną
gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy na puszystą masę
masło ucieramy na puszystą masę
dodajemy po łyżce zimnej kaszy kakao i alkohol
ciasto kroimy na pół przekładamy masą
wierzch ciasta polewamy czekoladą posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto kroimy na pół przekładamy masą
wierzch ciasta polewamy czekoladą posypujemy płatkami migdałowymi