Składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
1 litr śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
2 czekolady mleczne
3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki alkoholu
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki rozpuszczamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną czekoladę żelatynę masę mieszamy
biszkopty kroimy na 2 krążki nasączany ponczem
smarujemy dżemem i masą
wierzch boki tortu smarujemy masą dekorujemy