Makowiec z kokosem
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak:
1/2 kg maku
10 dkg masła
1.5 szklanki cukru
3 jajka
bakalie
Kokos:
30 dkg kokosu
1 szklanka cukru
3 białka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
Wykonanie:
mąkę z proszkiem łączmy z margaryną [siekamy nożem]
dodajemy jajka śmietanę cukier
ciasto wyrabiamy dajemy do foli i do lodówki na 30 minut
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka stopione masło bakalie mieszamy
ciasto wałkujemy wykładamy do formy 25 x 30 cm
dodajemy utarte jajka stopione masło bakalie mieszamy
ciasto wałkujemy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
Kokos
kokos masło zalewamy 1/2 szklanki mleka zagotowujemy
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Kokos
kokos masło zalewamy 1/2 szklanki mleka zagotowujemy
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy zimny kokos masę mieszamy
na kruche ciasto wykładamy mak a na niego kokos
pieczemy w 180 st około 1 godziny
na kruche ciasto wykładamy mak a na niego kokos
pieczemy w 180 st około 1 godziny