Makówki
Składniki:
2 szklanki maku
1 litr mleka
10 dkg migdałów
10 dkg rodzynek
garść orzechów włoskich
wiórki kokosowe
3 łyżki miodu
2 bułki
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
Wykonanie:
mielony mak zalewamy mlekiem gotujemy 15 minut na małym ogniu
często mieszamy po tym czasie dodajemy miód cukier bakalie
migdały zalewamy wrzącą wodą odcedzamy obieramy ze skóry
orzechy migdały bułkę kroimy w kosteczkę
makówki układamy w misce warstwowo
bułkę zalewamy masą makową wierzch dekorujemy
Składniki:
2 szklanki maku
1 litr mleka
10 dkg migdałów
10 dkg rodzynek
garść orzechów włoskich
wiórki kokosowe
3 łyżki miodu
2 bułki
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
Wykonanie:
mielony mak zalewamy mlekiem gotujemy 15 minut na małym ogniu
często mieszamy po tym czasie dodajemy miód cukier bakalie
migdały zalewamy wrzącą wodą odcedzamy obieramy ze skóry
orzechy migdały bułkę kroimy w kosteczkę
makówki układamy w misce warstwowo
bułkę zalewamy masą makową wierzch dekorujemy