Makowiec na kruchym cieście
Składniki:
40 dkg mąki
1 margaryna
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mak
4 jajka
40 dkg mielonego maku
1/2 kostki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
olejek migdalowy
bakalie:orzechy rodzynki migdały
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy jajka śmietanę oba cukry wyrabiamy
ciasto dzielimy na 2 części
1 część większą dajemy do lodówki na 30 minut
1 część większą dajemy do lodówki na 30 minut
1/3 ciasta dajemy do zamrażalki
Mak:
mielony mak zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
Mak:
mielony mak zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka mąkę stopione masło olejek bakalie mieszamy
Ciasto
ciasto z lodówki dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową a na nie ścieramy ciasto zamrożone
makowiec pieczemy 170 st około godziny
dodajemy utarte jajka mąkę stopione masło olejek bakalie mieszamy
Ciasto
ciasto z lodówki dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową a na nie ścieramy ciasto zamrożone
makowiec pieczemy 170 st około godziny