Murzynek z gruszkami
Składniki:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 kg gruszek
Polewa
1/2 czekolady białej
2 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
olej podgrzewamy z kakao studzimy
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem masę kakaową
ciasto delikatnie mieszamy dajemy foremki keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia
na cieście układamy połówki gruszek
pieczemy w 180 st około 45 minut
ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą
wyłożonej papierem do pieczenia
na cieście układamy połówki gruszek
pieczemy w 180 st około 45 minut
ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą