Strucla z makiem
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 dkg drożdży
3/4 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1/3 kostki masła
Mak:
3 szklanki maku
1 szklanka cukru
5 dkg masła
3 białka
20 dkg bakalii
Polewa
1 czekolada mleczna
2 łyżki śmietanki
kokos
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mleku rozczyn zostawiamy na 15 minut
do mąki dodajemy utarte żółtka rozczyn ciasto mieszamy dajemy stopione masło
wyrabiamy na lśniącą kule zostawiamy do podwojenia objętości
Mak:
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy masło bakalie mak mieszamy studzimy
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy do maku masę mieszamy
Ciasto dzielimy na 2 porcje wałkujemy na prostokąt dajemy mak zwijamy
pieczemy w 170 st około 50 minut porcja na 2 strucle
struclę polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy kokosem