
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
około 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
20 dkg mięsa ugotowanego
[ np z rosołu]
30 dkg ugotowanej kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz
2 ząbki czosnku
Tłuszcz
10 dkg boczku
1 cebula
Wykonanie:
z mąki ciepłej wody soli i oleju wyrabiamy ciasto
zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
Farsz:
mięso i kapustę mielimy z podsmażona cebulką
dodajemy sól pieprz zmiażdżony czosnek
ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraciki na każdym
układamy kulkę farszu zlepiamy brzegi formujemy uszka
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty odcedzamy
podajemy polane tłuszczem
z podsmażony boczkiem z cebulą
Tłuszcz
boczek i cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor