Bogracz
Składniki:
1 kg wołowiny
2 papryki czerwone
8 ogórków konserwowych
sól pieprz czosnek słodka papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
Kluseczki
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
umyte mięso kroimy w dużą kostkę
doprawiamy solą pieprzem papryką zmiażdżonym czosnkiem
obsmażamy na tłuszczu z pokrojoną cebulą
obsmażamy na tłuszczu z pokrojoną cebulą
podlewamy wodą dusimy do miękkości około 2 godzin
dodajemy kluseczki gotujemy 4 minuty mieszamy
dodajemy kluseczki gotujemy 4 minuty mieszamy
dodajemy pokrojoną paprykę ogórki koncentrat pomidorowy
całość dusimy 5 minut
Kluseczki
mąkę łączymy z jajkiem ciasto musi być twarde
Kluseczki
mąkę łączymy z jajkiem ciasto musi być twarde
wałkujemy kroimy kluseczki z ukosa