Galaretka z golonki
Składniki:
2 golonka
2 nóżki wieprzowe
1 cytryna
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 marchewka ugotowana
sól pieprz
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
oczyszczone i opłukane golonka z nóżkami dajemy do dużego garnka zalewamy wodą
gotujemy na małym ogniu około 4 godzin
w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim
miękkie golonka nóżki wyjmujemy obieramy
miękkie golonka nóżki wyjmujemy obieramy
mięso kroimy w kostkę wywar przecedzamy
doprawiamy pieprzem czosnkiem sokiem z cytryny
galaretkę dajemy do pojemnika i do lodówki na kilka godzin
doprawiamy pieprzem czosnkiem sokiem z cytryny
galaretkę dajemy do pojemnika i do lodówki na kilka godzin