
Ciasto "Kokosowa śnieżka"
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
4 serki waniliowe
400 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
5 dkg prażonego kokosu
Wykonanie:
jajka ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 35 x 25 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 35 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem
śmietanę ubijamy z cukrem
dodajemy płynną żelatynę serki masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor