Ciasto z ajerkoniakiem
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka ajerkoniaku
czekolada deserowa
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę ajerkoniak masę mieszamy
na ciasto dajemy krem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka ajerkoniaku
czekolada deserowa
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę ajerkoniak masę mieszamy
na ciasto dajemy krem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin