
Ciasto czekoladowe z wkładką orzechową
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
25 dkg orzechów mielonych
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
Masa
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1 kostka masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki alkoholu
1 czekolada
1 puszka masa kajmakowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę kakao przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut
Wkładka orzechowa
orzechy mielone podgrzewamy z masłem i cukrem chwilę gotujemy
Masa
budyń gotujemy na mleku
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
dolewamy alkohol rozpuszczoną czekoladę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy podsmażone orzechy smarujemy masą kajmakową
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy orzechami