Tort z placuszków
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
25 dkg masła
1.5 łyżeczki sody
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1 śmietana kwaśna [400 ml]
6 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 cytryny
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem cukrem szczyptą soli
dodajemy miód żółtka jajka sodę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 6 części
ciasto wyrabiamy dzielimy na 6 części
wałkujemy dajemy do tortownicy
pieczemy w 180 st 7 minut każdy placek osobno
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st 7 minut każdy placek osobno
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kwaśną śmietanę sok z cytryny płynną żelatynę masę mieszamy
placuszki smarujemy kremem tort składamy
wierzch dekorujemy rozetką z kremu posypujemy startą czekoladą
tort idealny na drugi dzień
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kwaśną śmietanę sok z cytryny płynną żelatynę masę mieszamy
placuszki smarujemy kremem tort składamy
wierzch dekorujemy rozetką z kremu posypujemy startą czekoladą
tort idealny na drugi dzień