Tort z truskawkami
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Krem
1 litr śmietany 30 %
1 szklanka cukru pudru
70 dkg truskawek
6 łyżeczek żelatyny
Polewa
1 czekolada
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą na sitku osuszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą na sitku osuszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na trzy krążki
biszkopt kroimy na trzy krążki
smarujemy kremem układamy pokrojone truskawki
przykrywamy drugim krążkiem na który również dajemy masę truskawki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą układamy połówki truskawek
część śmietany dajemy do worka cukierniczego wyciskamy rozetki
tort dajemy do lodówki na kilka godzin
przykrywamy drugim krążkiem na który również dajemy masę truskawki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą układamy połówki truskawek
część śmietany dajemy do worka cukierniczego wyciskamy rozetki
tort dajemy do lodówki na kilka godzin