Składniki:
2 jajka
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Kokos
10 dkg kokosu
10 dkg kokosu
4 białka z ciasta
1/2 szklanki cukru
białka ubijamy z cukrem na sztywno mieszamy z kokosem
Jabłka
1,5 kg jabłek
cynamon
obrane jabłka kroimy oprószamy cynamonem
1,5 kg jabłek
cynamon
obrane jabłka kroimy oprószamy cynamonem
Polewa
2 łyżki mleka
10 dkg chałwy
2 łyżki cukru pudru
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
masło ucieramy z żółtkami jajkami cukrem
dodajemy mleko przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do jednej części ciasta dajemy kakao mieszamy
ciasto kakaowe dajemy na blaszkę 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto kakaowe dajemy jabłka a na nie pianę kokosową jasne ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut
na ciasto kakaowe dajemy jabłka a na nie pianę kokosową jasne ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut
na wierzch ciepłego ciasta dajemy polewę