Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Składniki:
1/2 kg kapusty
1 marchewka
1 cebula
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1.5 litr bulionu z drobiu
zielona pietruszka
sól pieprz kminek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 pomidory
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
opłukaną kapustę drobno szatkujemy
1/2 kg kapusty
1 marchewka
1 cebula
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1.5 litr bulionu z drobiu
zielona pietruszka
sól pieprz kminek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
4 pomidory
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
opłukaną kapustę drobno szatkujemy
marchewkę ziemniaki kroimy w kostkę
pomidory zalewamy wrzącą wodą
pomidory zalewamy wrzącą wodą
obieramy ze skóry kroimy w kostkę
1/3 pomidorów zostawiamy do dekoracji
warzywa zalewamy bulionem
1/3 pomidorów zostawiamy do dekoracji
warzywa zalewamy bulionem
doprawiamy solą pieprzem kminkiem
dodajemy ziele angielskie liść laurowy gotujemy 30 minut
zupę podajemy z pieczywem czosnkowym
Czosnek miażdżymy mieszamy z oliwą
dodajemy ziele angielskie liść laurowy gotujemy 30 minut
zupę podajemy z pieczywem czosnkowym
Czosnek miażdżymy mieszamy z oliwą
chleb opiekamy polewamy oliwą czosnkową