Pierogi z soczewicą
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
odrobina soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz
40 dkg soczewicy czerwonej
3 ziemniaki ugotowane
1 cebula
sól pieprz curry ostra papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól olej ciepłą wodę
wyrabiamy ciasto na gładką kulę
Farsz
soczewicę płuczemy gotujemy 30 minut dajemy na sitko
cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle
przeciskamy przez praskę ziemniaki soczewicę
doprawiamy solą pieprzem papryką czosnkiem curry
farsz dokładnie mieszamy
ciasto cienko wałkujemy
ciasto cienko wałkujemy
szklanką wycinamy krążki nakładamy farsz zlepiamy
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy z podsmażoną cebulką
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
podajemy z podsmażoną cebulką