Smażone pyzy z mięsem "Farszynki"
Składniki:
1.5 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Farsz
30 dkg łopatki
sól pieprz
1 cebula
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę jajko masę ziemniaczaną wyrabiamy
Farsz:
opłukane mięso kroimy na małe kawałki gotujemy w osolonej wodzie
miękkie mięso wyjmujemy mielimy z podsmażoną cebulą
doprawiamy solą pieprzem farsz dokładnie mieszamy
Z ciasta ziemniaczanego formujemy małe placki
do środka nakładamy porcję farszu zlepiamy
obtaczamy w bułce tartej spłaszczamy
smażymy na złoty kolor z obu stron