Ciasto miodowe ze smażonymi orzechami
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
25 dkg masła
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody
Orzechy smażone:
30 dkg orzechów ziemnych
10 dkg cukru
10 dkg masła
2 łyżki miodu
Krem:
1.5 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
1.5 szklanki mleka
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
do mąki dajemy masło siekamy nożem
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
25 dkg masła
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody
Orzechy smażone:
30 dkg orzechów ziemnych
10 dkg cukru
10 dkg masła
2 łyżki miodu
Krem:
1.5 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
1.5 szklanki mleka
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
do mąki dajemy masło siekamy nożem
dodajemy jajka miód cukier mleko z sodą
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
pieczemy 2 placki 1 placek z orzechami
Orzechy
na patelnie dajemy cukier masło miód i orzechy
podgrzewamy aż zrobi się karmel smażone orzechy
wykładamy na 1 placek pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem
gotujemy budyń na mleku masło ucieramy z cukrem na puch
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
placek smarujemy kremem przykrywamy plackiem z orzechami
wierzch ciasta polewamy polewą
Orzechy
na patelnie dajemy cukier masło miód i orzechy
podgrzewamy aż zrobi się karmel smażone orzechy
wykładamy na 1 placek pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem
gotujemy budyń na mleku masło ucieramy z cukrem na puch
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
placek smarujemy kremem przykrywamy plackiem z orzechami
wierzch ciasta polewamy polewą