Kruche ciasto z powidłami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła
Piana
4- 5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
Posypka - Kruszonka
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
cynamon
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem
dodajemy jajko żółtka śmietanę proszek wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
dajemy na blachę 25 x 30 cm
dajemy na blachę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
Piana
białka z cukrem ubijamy na sztywno
Piana
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy budyń masę mieszamy
Ciasto smarujemy powidłami a na nie dajemy pianę
Ciasto smarujemy powidłami a na nie dajemy pianę
na wierzch układamy posypkę
pieczemy około 50 minut w 180 stopni
pieczemy około 50 minut w 180 stopni