Mój kanał na YouTube

Translate

Paszteciki półfrancuskie z mięsem


Paszteciki z ciasta półfrancuskiego z mięsem
Paszteciki  półfrancuskie z mięsem

Składniki:
25 dkg mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka
3 dkg drożdże
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Farsz
25 dkg mięsa mielonego
1 mały ziemniak
1 jajko
sól pieprz majeranek
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka
mięso doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy starty ziemniak jajko zmiażdżony czosnek posiekaną pietruszkę
farsz dokładnie mieszamy

Wykonanie:
drożdże 1/2 łyżeczki cukru mieszamy w letnim mleku
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy jajka 5 dkg stopionego masła sól rozczyn 
ciasto dokładnie wyrabiamy wałkujemy 
smarujemy pozostałym roztopionym masłem
brzegi ciasta składamy do środka 
czynność powtarzamy 3 razy dajemy do lodówki na godzinę
ciasto wałkujemy prostokąt na brzegu dajemy farsz zwijamy wałek
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki 
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 20 minut