Składniki:
1 kg mąki
4 ugotowane ziemniaki
4 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
10 dkg drożdży
1,5 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu [lub octu]
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki soli
1 słoik kremu czekoladowego
kandyzowana skórka pomarańczowa
tłuszcz do smażenia
Lukier
2 szklanki cukru pudru
6 łyżek mleka
składniki lukru ucieramy
Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy ziemniaki rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy rozpuszczone masło oraz spirytus
na koniec dolewamy rozpuszczone masło oraz spirytus
ciasto mieszamy zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki zostawiamy do wyrośnięcia
pączki smażymy na złoto brązowy kolor
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki zostawiamy do wyrośnięcia
pączki smażymy na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik kuchenny
krem czekoladowy dajemy do worka cukierniczego z przedłużoną końcówką
pączki nadziewamy kremem
krem czekoladowy dajemy do worka cukierniczego z przedłużoną końcówką
pączki nadziewamy kremem
polewamy lukrem posypujemy kandyzowaną skórką pomarańcza