
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1/2 kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Masa
1 kostka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
herbatniki
30 dkg orzechów włoskich
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
Wykonanie:
cukier miód masło podgrzewamy studzimy
dodajemy jajko przesianą mąkę z sodą mieszamy
ciasto dajemy na blaszkę 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Masa
obie mąki mieszamy w 1 szklance mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszane mąki
mieszamy gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
pieczemy 25 minut w 180 st
Masa
obie mąki mieszamy w 1 szklance mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszane mąki
mieszamy gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy masę mączną ucieramy na puszysty krem
Polewa
cukier dajemy do rondla karmelizujemy
dodajemy masło miód pokrojone orzechy polewę dokładnie mieszamy
ciasto smarujemy masą układamy ciasteczka
wierzch polewamy ostudzoną polewą orzechową
Polewa
cukier dajemy do rondla karmelizujemy
dodajemy masło miód pokrojone orzechy polewę dokładnie mieszamy
ciasto smarujemy masą układamy ciasteczka
wierzch polewamy ostudzoną polewą orzechową