Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 litr mleka
1 szklanka śmietany kwaśnej
4 jajka
1 szklanka mielonego maku
1 szklanka cukru
1.5 kostki masła
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 180 st
Krem
jajka mieszamy ze śmietaną na jednolitą masę
pieczemy około 40 minut w 180 st
Krem
jajka mieszamy ze śmietaną na jednolitą masę
dolewamy do gotującego mleka
gotujemy na małym ogniu mieszamy
gotujemy na małym ogniu mieszamy
powstały ser odsączamy na sitku
masło ucieramy z cukrem do białości
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce maku sera ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem