Składniki:
okrągłe biszkopty
Krem
3/4 kostki masła
3 cytryny
2 budynie
1 szklanka cukru
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
krojone migdały
Wykonanie:
Krem
szklankę wody gotujemy z cukrem i masłem
dodajemy otartą skórkę z cytryn oraz sok
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
budynie mieszamy w 1/2 szklance zimnej wody
dolewamy do gotującej się wody z masłem mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy
Formę 20 x 20 cm wykładamy biszkopty a na nie dajemy krem studzimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na zimny krem dajemy śmietanę posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
na zimny krem dajemy śmietanę posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin