Ciasto "Snikers"
Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
25 dkg orzechów krojonych
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
Krem
1.5 szklanki mleka
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1.5 kostki masła
1 łyżka kakao
1 kieliszek alkoholu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Ciasto orzechowe
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy pokrojone orzechy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
żółtka ucieramy z cukrem do białości w 1/2 szklance mleka mieszamy mąkę
pozostałe mleko gotujemy zalewamy utarte żółtka mąkę gotujemy gęsty budyń studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu alkohol ucieramy na puszystą masę
krem dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem czekoladowym dajemy
ciasto orzechowe smarujemy kremem jasnym nakładamy ciemny biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy orzechami
Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
25 dkg orzechów krojonych
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
Krem
1.5 szklanki mleka
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 łyżka kakao
1 kieliszek alkoholu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Ciasto orzechowe
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy pokrojone orzechy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
żółtka ucieramy z cukrem do białości w 1/2 szklance mleka mieszamy mąkę
pozostałe mleko gotujemy zalewamy utarte żółtka mąkę gotujemy gęsty budyń studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu alkohol ucieramy na puszystą masę
krem dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem czekoladowym dajemy
ciasto orzechowe smarujemy kremem jasnym nakładamy ciemny biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy orzechami