
Biszkopt z pianką brzoskwiniową
Składniki:
6 jajek
8 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st na złoty kolor
Pianka
galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
pieczemy 35 minut w 180 st na złoty kolor
Pianka
galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny dla dorosłych można dodać alkoholu
do masy dajemy kawałki brzoskwiń masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni]
biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny dla dorosłych można dodać alkoholu
do masy dajemy kawałki brzoskwiń masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy płatkami migdałowymi
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin