
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
25 dkg masła
3/4 szklanki śmietany kwaśnej
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Pianka
1/2 litra śmietany 30%
2 galaretki wiśniowe
4 łyżki cukru pudru
biszkopty
Galaretka
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesianą z proszkiem do pieczenia ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt jasny
Pianka
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
1 Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
1 Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy śmietanę ucieramy na puszysty krem
Składamy ciasto
biszkopt kakaowy smarujemy kremem
Składamy ciasto
biszkopt kakaowy smarujemy kremem
polewamy tężejącą galaretką układamy biszkopty
a na nie dajemy piankę przykrywamy jasnym biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
a na nie dajemy piankę przykrywamy jasnym biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą