
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
3 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
3 galaretki
40 dkg jagód
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy przekładamy do formy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
pod koniec ubijania dosypujemy śmietan fix
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
na biszkopt dajemy bitą śmietanę jagody
galaretkę rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jagody zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny