Ciasto bez pieczenia "Czereśniowiec"
Składniki:
herbatniki maślane
1/2 litra śmietany 30 %
3 galaretki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kg czereśni
3 garści płatków migdałowych
Wykonanie:
opłukane czereśnie drylujemy
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy z czereśniami
formę 30 x 25 cm wykładamy folią spożywczą
układamy herbatniki a na nie wykładamy 1/2 masy
ponownie herbatniki masa herbatniki
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
formę 30 x 25 cm wykładamy folią spożywczą
układamy herbatniki a na nie wykładamy 1/2 masy
ponownie herbatniki masa herbatniki
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny