Ciasto kruche z jagodami
Składniki:
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody
Jagody
1/2 kg jagód
1/2 kg jagód
jagody płuczemy na sitku osuszamy
Wykonanie:
margarynę siekamy nożem z obiema mąkami
Wykonanie:
margarynę siekamy nożem z obiema mąkami
dodajemy cukier żółtka sodę zagniatamy
ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 25 x 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody a na nie pozostałe ciasto
pieczemy w 180 st 35 minut
ciasto posypujemy cukrem pudrem
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 25 x 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody a na nie pozostałe ciasto
pieczemy w 180 st 35 minut
ciasto posypujemy cukrem pudrem