
Ciasto "Malinowy obłoczek"
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
4 śmietan fixy
1/2 szklanki cukru pudru
3 galaretki malinowe
40 dkg malin
4 łyżki mielonych migdałów
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
masę mieszamy przekładamy do formy 30 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy śmietan fix
masę mieszamy
Maliny
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Galaretka
galaretkę rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Ciasto
na biszkopt wykładamy część śmietany
Maliny
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Galaretka
galaretkę rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Ciasto
na biszkopt wykładamy część śmietany
wykładamy maliny zalewamy tężejącą galaretką
dajemy pozostałą śmietanę
dajemy pozostałą śmietanę
wierzch posypujemy mielonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny