Ciasto "Białkowiec"
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st 45 minut
Masa
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Masa
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
mleko zagotowujemy zalewamy kawę
do masy jajecznej dodajemy mleko kawowe mieszamy studzimy
masło łączymy z masą kawową ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem i kremem
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startą czekoladą
do masy jajecznej dodajemy mleko kawowe mieszamy studzimy
masło łączymy z masą kawową ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem i kremem
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startą czekoladą