Ciasto budyniowo-jabłkowe
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jabłek
Masa
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Masa
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy obie mąki
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jabłek
Masa
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Masa
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy obie mąki
dodajemy cukier masę budyniową gotujemy 3 minuty mieszamy
Ciasto
margarynę z cukrem ucieramy do białości
Ciasto
margarynę z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po jednym jajku przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy 3/4 ciasta
ciasto dokładnie mieszamy 3/4 ciasta
wykładamy na blachę 25 x 18 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na cieście układamy cząstki jabłek dajemy budyń
a na niego wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem