Kruche ciasto z bezą
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1 kg jabłek
10 dkg rodzynek
1/2 szklanki cukru
Beza
5 dużych białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z margaryną lub masłem siekamy nożem
dodajemy żółtka cukier śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy schładzamy w lodówce 30 minut
ciasto dzielimy na dwie części
Jabłka
obrane jabłka kroimy
Jabłka
obrane jabłka kroimy
dodajemy rodzynki cukier mieszamy
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę delikatnie mieszamy
Ciasto wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
Ciasto wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto podpiekamy 20 minut
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy bezę pozostałe ciasto
pieczemy około 35 minut w 180 stopni