
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mielonego maku
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
czekoladę łamiemy na kawałki dolewamy śmietanę
podgrzewamy w kąpieli wodnej mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak kakao mąkę przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kakao płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin