
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
3 cukry waniliowe
2 łyżki kakao
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 35 cm
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 35 minut
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dolewamy cienkim strumieniem żelatynę
masę delikatnie mieszamy wykładamy na biszkopt
masę delikatnie mieszamy wykładamy na biszkopt
wierzch ciasta posypujemy kakao
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin