
Ciasto "Błękitna laguna"
Składniki:
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mielonego maku
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
Galaretka
2 galaretki niebieskie
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Masa
galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejąca galaretkę masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Galaretka niebieska
galaretki niebieskie rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody studzimy
wierzch ciasta zalewamy tężejącą galaretką
Masa
galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy tężejąca galaretkę masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Galaretka niebieska
galaretki niebieskie rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody studzimy
wierzch ciasta zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny