Składniki:
1/2 szklanki letniej wody
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
sól pieprz czosnek zioła oregano
Farsz
30 dkg pieczarek
1 cebula
1 pomidor
sałata zielona
Sos
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku
zioła
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę sól oliwę dolewamy letnią wodę mieszamy
z ciasta formujemy kulę dzielimy na placuszki
cienko wałkujemy wycinamy krążki [ nadajemy okrągły kształt talerzem]
placki dajemy na rozgrzaną suchą patelnię
suszymy 3 minuty z każdej strony
Farsz
pieczarki kroimy oprószamy sola pieprzem tymiankiem
smażymy z cebulą na duży ogniu aż woda odparuje
Sos
majonez jogurt łączymy
doprawiamy z solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem ziołami
placki smarujemy sosem
placki smarujemy sosem
nakładamy sałatę zieloną porcję pieczarek cząstki pomidora
placki zwijamy podajemy z sosem czosnkowym
placki zwijamy podajemy z sosem czosnkowym