Ciasto "Marysieńka
Składniki:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 duża łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
1 szklanka orzechów mielonych
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki alkoholu
1/2 szklanki masy kajmakowej
krojone orzechy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 35 minut
Ciasto orzechowe
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy orzechy miód obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
w 1 szklance mleka mieszamy obie mąki
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszaną mąkę mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu alkohol ucieramy na puszystą masę
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy ciasto orzechowe smarujemy kremem nakładamy biszkopt
wierzch polewamy masą kajmakową posypujemy orzechami
Składniki:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 duża łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe
1 szklanka orzechów mielonych
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki alkoholu
1/2 szklanki masy kajmakowej
krojone orzechy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 20 x 20
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 35 minut
Ciasto orzechowe
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy orzechy miód obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
w 1 szklance mleka mieszamy obie mąki
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszaną mąkę mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu alkohol ucieramy na puszystą masę
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy ciasto orzechowe smarujemy kremem nakładamy biszkopt
wierzch polewamy masą kajmakową posypujemy orzechami