Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
prażymy 5 minut z cukrem
dodajemy kisiel mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy
formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy 1/3 ciasta zapiekamy 10 minut w 170 st
po tym czasie wykładamy jabłka przykrywamy pozostałym ciastem
szarlotkę pieczemy 35 minut w 170 st
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy olej
ciasto dokładnie mieszamy
formę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy 1/3 ciasta zapiekamy 10 minut w 170 st
po tym czasie wykładamy jabłka przykrywamy pozostałym ciastem
szarlotkę pieczemy 35 minut w 170 st
wierzch posypujemy cukrem pudrem