Ciasto "Tiki-taki"
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 kg serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka kokosu
5 łyżek nutelli
1/2 szklanki mielonych orzechów
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
łączymy z serkiem płynną żelatyną
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
łączymy z serkiem płynną żelatyną
masę mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części kremu dodajemy nutellę orzechy mieszamy
do drugiej części kremu dajemy kokos masę mieszamy
na biszkopt wykładamy krem orzechowy a na niego krem kokosowy
wierzch ciasta posypujemy kokosem dajemy do lodówki na kilka godzin
do jednej części kremu dodajemy nutellę orzechy mieszamy
do drugiej części kremu dajemy kokos masę mieszamy
na biszkopt wykładamy krem orzechowy a na niego krem kokosowy
wierzch ciasta posypujemy kokosem dajemy do lodówki na kilka godzin