Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki oleju
Masa
25 dkg masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru
Galaretka
3 galaretki agrestowe
40 dkg agrestu
4 łyżki cukru
kokos do posypania
Wykonanie:
jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę
dajemy mak mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blachę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem
Agrest
opłukany i obrany agrest gotujemy 5 minut
Agrest
opłukany i obrany agrest gotujemy 5 minut
w wodzie z cukrem dajemy na sitko
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
studzimy łączymy z agrestem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wykładamy tężejącą galaretkę z agrestem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy prażonym kokosem
kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin