Ciasto z galaretką
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Galaretka
2 galaretki
4 pomarańcze
galaretki rozpuszczany w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Galaretka
2 galaretki
4 pomarańcze
galaretki rozpuszczany w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st 25 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami
śmietanę ubijamy z obiema cukrami
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry filetujemy
na biszkopt dajemy śmietanę
wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry filetujemy
na biszkopt dajemy śmietanę
układamy cząstki pomarańcza zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin