Składniki:
60 dkg wołowiny
20 dkg chudego boczku wędzonego
2 ogórki kiszone
2 łyżki musztardy
1 cebula
sól pieprz
2 łyżki tłuszczu
Kluseczki
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
10 dkg margaryny
15 dkg sera żółtego
2 jajka
sól
Wykonanie:
gotujemy mleko z margaryną dodajemy mąkę szczyptę soli
mieszamy aż powstanie szkliste ciasto studzimy
dajemy starty ser jajka masę dokładnie mieszamy
ciasto przekładamy do worka cukierniczego
kluseczki wyciskamy do gotującej osolonej wody
gotujemy 3 minuty po wypłynięciu odcedzamy
Rolady
opłukaną wołowinę kroimy na plastry mocno rozbijamy
oprószamy solą pieprzymy smarujemy musztardą
boczek ogórek cebulę kroimy w kostkę
na plastry mięsa nakładamy farsz ściśle zwijamy
rolady obwiązujemy sznureczkiem obtaczamy w mące
obsmażamy na tłuszczu podlewamy gorącą wodą dusimy do miękkości