Ciasto "Orzechowa chmurka"
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki orzechów włoskich mielonych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
szczypta soli cynamonu
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek nutelli
2 paczki delicji
mielone orzechy do posypania
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
3/4 szklanki orzechów włoskich mielonych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
szczypta soli cynamonu
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek nutelli
2 paczki delicji
mielone orzechy do posypania
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy sól cynamon mąkę przesianą z proszkiem
mielone orzechy dolewamy olej mleko
mielone orzechy dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę nutellę masę mieszamy
biszkopt smarujemy kremem
biszkopt smarujemy kremem
układamy delicje wykładamy pozostały krem
wierzch posypujemy startymi orzechami
wierzch posypujemy startymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny